Ahad, 23 Disember 2007

Lawatan Kandang Kambing.net.my

Hari adalah hari yang ditunggu-tunggu. Susah gak nak set masa yang sesuai sebab banyak sangat komitmen yang perlu di dahulukan. Semalam ada korban kat tempat kerja, belah petang pulak letih. So pagi nie masa yang amat sesuai untuk pergi ke kandang kambing tempat yang aku nak laburkan duit dalam menunaikan minat aku yang membuak-buak ni.

Tempat yang hendak dituju taklah jauh sangat, so aku dengan family gerak agak lewat ke kandang tersebut. Dalam perjalanan ke kandang, jalan Meru agak sesak walaupun hari minggu pada cuti hari raya korban yang berakhir semalam dan selang sehari untk krismas. Perjalanan mengambil masa selama 30 minit dari Shah Alam. Tercari-cari gak mana tempat seperti yang dinyatakan mengikut peta yang diberikan di dalam internet. 5 minit dari jalan besar barulah terjumpa signboard kambing.net.my. Melalui jalan kecil yang ada, tersergam rumah yang agak besar dan tak nampak sedikit pun tanda-tanda ada kandang kambing di kawasan tersebut. Pihak kambing.net.my telah memberitahu bahawa kandang tersebut terletak di belakang rumah tersebut so aku ikut aje jalan yang menghala ke belakang rumah. Memang betul sekali pandang memang tak tahu ada kandang kambing kat kawasan tersebut.

Sampai aje, aku terlihat sebuah kereta peronda di dalam kawasan kandang. Ehhh...apa keheinyeee nie?? Aku park kereta dan terlihat owner kambing tengah bagi penerangan kepada abang-abang polis trafik kita. Rupa-rupanya diorang pun ada rancangan nak labur duit gak. Lama gak aku tengok diorang berborak. Aku apa lagi terus ke kandang dan melihat sendiri kambing-kambing yang diternak oleh kambing.net.my. Baru pertama kali aku menjejak kaki di kandang kambing dan melihat segala kelengkapan ternakan kambing. Aku pun mendekati wak iaitu salah seorang tenaga kerja kat situ. Dia terangkan aku bahawa kambing jenis ni memang untung kalau kita buat biz sebab dia ada susu dang daging. Lama gak aku beborak dan melihat seekor anak kambing jamnapari 9 bulan yang di asingkan. Anak kambing nie manja sungguh.

Hampir 15 minit aku pun di datangi oleh owner tadi dan memberikan sedikit penerangan yang lebih lanjut berkaitan pakej penjagaan yang disediakan. Beliau menyatakan hanya sepuluh peserta sahaja yang boleh diterima kerana kandang yang agak terhad buat masa ini. Aku bertanya adakah sebarang kos lain yang perlu aku jelaskan selain kos pembelian kambing. Takder itu jawapan aku terima dari owner. Lantas aku pun bersetuju dan berharap pihak kambing.net.my sedia mengajar segala ilmu penternakan kambing. Mudahlah nanti sekiranya aku ingin menternak secara full time. Owner pun berharap aku dapat datang sekerap mungkin untuk mendapat seberapa banyak ilmu berkaitan kambing. Owner pun menyatakan ada hitam-putih yang perlu aku tandatangani antara pihak kambing.net.my dengan peserta. So aku bersetuju dan akan menghubungi beliau sekiranya duit dah ada.

2 ulasan:

madyani berkata...

....so,,skarang ni apa cita tntang plaburan kambing saudara skarang ni....atau dh buka new investment about kambing,,tringin jgk nk lawat saudara punya ternakan..ktq.

madyani berkata...

...so,,skarang ni apa cita tntang plaburan kambing saudara skarang ni....atau dh buka new investment about kambing,,tringin jgk nk lawat saudara punya ternakan..ktq.